THE PROPOSAL

THE MASTERPLAN

The proposal places access to the river at its heart. The plan includes new moorings, up to 105 homes, leisure and commercial space, new foot and cycle paths and a new riverfront café / restaurant. With play areas, park space and a contemplative bird hide, the emerging plans propose a diverse mix of uses to create a sense of community at the site.

The new homes will be high-quality, sustainable and designed around concepts of multi-generational planning and co-housing. Elements like shared courtyards and garden spaces will encourage greater social cohesion between residents and improve well-being.

All parking has been designed to be out of view from the public realm, situated beneath the buildings within the development. 

Shared Courtyard Spaces

Planted Swales

Waterfront Living

Riverside Walkway

Children's Playspaces

Gateway Landmark

A NEW RIVERSIDE DESTINATION 

The scheme provides 115 apartment units, incorporating commercial and leisure space, a restaurant and mooring facilities for local use and tourism. With play areas, park space and a contemplative bird hide, the emerging plans propose a diverse mix of uses to create a sense of community at the site.

SHARED HOUSES

& AMENITIES

As people have been forced to spend more time in their homes (during lockdown), the social and physical fabric of our communities has altered. By constructing new housing with community infrastructure built-in, it is possible to make homes work harder for their occupants whilst allowing communities to survive and flourish.

 

Flexible spaces within units, additional facilities within larger developments, and/or ‘shared houses’ could help to create mix and variety. And, as residents’ wellbeing is greatly improved when there are chances for mutually beneficial interactions, we plan to create connections to outdoor shared space. A balance of shared and communal spaces to improve interactions, and indoor private space for privacy and contemplation.

NEW PLAY AREAS

The Creekside play area towards the southern part of the site could include a climbing wall, climbing frames and small dens nestled in the rockery and trees.

The Riverside play area will provide smaller frames alongside walkways and cycle paths. The new Bio-swale provides water voles with an improved habitat with suitable vegetation. This could also become a learning space for young children.

 

In addition to this, a new bird hide on the Saltings spit could provide education into wintering and breeding birds.

MULTIGENERATIONAL

The development has been designed to cater for all ages, creating an inclusive environment for all. The benefits of multi-generational living are well researched and documented.

A generational mix within the development will provide activity and life throughout the day and people of different ages will be able to provide assistance to each other fostering a stronger sense of community.

THE SALTINGS

The Saltings in the north marks the extremity of the development, and to the extremity of Littlehampton. The design is planned to respect and protect the habitat to the north and to enjoy the vistas over and beyond this.

1

THE

 

 

SITE

THE

 

 

VISION

2

THE

PROPOSAL

3

ECOLOGY & FLOODING

4

5

THE WIDER
BENEFITS

© 2020 by Stolon Studio Ltd